Uji është një lëndë e parë që
konsiderohet më e rëndësishmja në shumë industri ushqimore. Kujdesi për ujë të
duhur është shumë i madh, kërkon burime të konsiderueshme si dhe ekspertizë në
mbushje në forma të ndryshme të paketimit. Uji që ka pastërti të njëjtë si në
burim dhe nuk përmban asnjë ndotës sporogjen, përdoret për prodhimtari pas
trajtimit nëpër filtra. Uji i burimit i cili përdoret për prodhim nuk duhet të
përmbajë:
v Parazitë dhe format
e tyre të zhvillimit të mikroorganizmave patogjen
v Llojet e
baktereve Escherichia Coli dhe bakteret e tjera Coliforme dhe Enterococe,
v Baktere specie
Pseudomonas Aeruginosa (në 250 ml mostër),
v Bacilet
sulfite-anaerobe sporogjene (në mostër 50 ml)
v Fortësia e ujit
(d°H): 10,5
v Përçueshmëria:
314 μS/cm, Ca2+ 62 mg/L, Mg2+ 6,3 mg/L
v Dyoksidi i
klorit (mg/l): < 0,1
ANALIZAT LABORATORIKE MIKROBIOLOGJIKE
Analizat mikrobiologjike të ujit i cili
prodhohet në Sh.A.”Uji Pejes” kryhen në të gjitha fazat e procesit të prodhimit
deri te procesi i mbushjes. Sa i përket identifikimit të florës bakteriale dhe
të kërpudhave të cilat mund të na shkaktojnë probleme, ne i analizojmë të
gjitha mostrat e marra duke filluar nga pastërtia e gypave, rezervarëve, ujit
të shpëlarjes së rezervarëve, vijës së mbushjes, pastërtisë së shisheve dhe
shisheve të mbushura ujë. Të gjitha mostrat e marra analizohen në laborator,
pastaj filtrohen dhe inkubohen në bazë ushqyese e që më pas vendosen në
termorregullator aerob ku qëndrojnë 4 ditë në temperaturë 37 0C gradë
celzius në bazën ushqyese.
QËLLIMI I KËTIJ
PUNIMI
Qellimi
është të identifikohen mikroorganizmat dhe numri i tyre i pranishëm në ujë me
qellim që të ndikojm në kualitetin dhe përmbushjen e standardeve per konsum.
Uji pijës zakonisht trajtohet me klor që të bëhet dezinfektimit tijë, mirpo
munges të tijë mund të ndikoj në paraqitjen e mikroorganizmave të cilat mund të
ndikojnë ne vetit mikrobiologjike te ujitë. Për secilen bakterie është I
kufizuar numri I kolonive lejuar të jenë të pranishem sipas standardeve ISO;
psh ISO 9308-1paraqet numrin total të Koliformeve dhe të Esheria Kolit, ISO
7899-2 Enterokoke, Klostridium Perfringens ED/93/83/EC, Pseudomonas Areginosa
ISO 12780. Pas periods së
inkubimit vazhdojm me identifikimin e mikroorganizmave dhe numrimin e tyre. Me
fjalen numrimi I kolonive nenkuptojm numrimin e mikroorganizmave me morfologji
të njejtë, me pas bëhet inokulimi i te gjitha bakterieve të dyshimta për analiz
të mëtutjeshme.
NË VAZHDIM PARAQITEN PAISJET E NËVOJSHME PËR ANALIZ MIKROBIOLOGJIKE
Sterilizimi është një term qe i
referohet çdo procesi që eliminon (largon) të gjitha format e jetës mikrobike,
duke përfshirë agjentë të transmetueshëm (të tilla si
kërpudhat, bakteret, viruset, format Spore, etj) të pranishëm në një sipërfaqe,
të përfshira në një lëng, në medikamente, ose në një kompleks të till si media
kulturës biologjike. Sterilizimi mund të arrihet duke zbatuar kombinimet e
duhura të ngrohjes, kimike, rrezatim, presion të lartë, dhe filtrimit. Metoda e
cila përdoret me gjerësisht për sterilizimin me ngrohje është
autoklavi, e quajtur nganjëherë edhe si konvertor. Autoklavet zakonisht
përdorin avull të nxehtë nga 121-134 ° C (250-273 ° F). Për të arritur
sterilitetin, koha të mbajtjes në ketë temperatur 121 ° C (250 ° F) paktën 15
minuta ose për 3 minuta është e nevojshme në 134 ° C (273 ° F). Kohë shtesë
sterilizues zakonisht është e nevojshme për lëngje dhe instrumente të paketuara
me shtresa të leckës, sepse ato mund të zgjasin më shumë për të arritur
temperaturën e duhur. Pas sterilizimit, lëngjet vendosen në një autoklav nën
presion, se duhet të ftohen ngadalë për të shmangur presionin e liruar.Trajtim
i në mënyr të duhur me autoklav do inaktivoj gjitha llojet e kërpudhave,
baktereve, viruseve dhe sporet bakteriale, të cilat mund të jenë mjaft
rezistent. Kjo jo domosdoshmërisht do të eliminojë të gjitha bakteriet
infektuese. Për eliminimin e bakterieve patogjene, rekomandohen temperatura te
ndryshme 121-132 ° C (250-270 ° F) per 60 minuta ose 134 ° C (273 ° F) për të
paktën 18 minuta. Për tu siguruar qe procesi e autoklavimit e ka kryer
sterilizimin, autoklavet kanë matse dhe skema që regjistrohen ne ekran me
informatat përkatëse të tilla si temperatura dhe presioni si një funksion të
kohës.
Banjo Ujore
Banjot e ujit janë përdorur në
laboratorët klinike industriale, objekte kërkimore akademike, laboratoret e
mjedisit, si dhe ne teknologji ushqimore dhe analiz të ujërave të zeza. Pasi qe
uji mban nxehtesin mirë, banjot me ujë përdoren si mjetet e para të inkubacion.
Aplikime përfshijnë shpërbërjen e mostrës, ekzaminimet bakteriologjike,
reagents ngrohjes, përcaktimet coliform dhe testet mikrobiologjike. Kur
përdorni banjo ujore, pastrimin e rregullt ne laborator praktikisht është mjeti
i vetëm për të i kontrolluar bakteret dhe majat ne punë laboratorike. Banjo
ujore qëndron e ndezur gjatë gjithë kohës kurrë nuk avullohet dhe gjithmonë
qëndron mjedisi mbushur kimik e cila reziston nga ndotja mikrobike.
Autoklavi
Autoklavi është
një pajisje e përdorur për të sterilizuar pajisjet dhe materialet e ndryshme
duke nënshtruar ato në presion të lartë dhe avull te ngopur në 121 ° C për
rreth 15-20 minuta në varësi të sasis së ngarkesës dhe përmbajtjes Autoklavet
janë përdorur gjerësisht në mikrobiologji, mjekësi, mykologji, stomatologji.
Ata ndryshojnë në madhësinë dhe funksionin varësisht nga mediumi për
sterilizim. Ngarkesa tipike përfshijnë pajisje qelqi te laboratorit,
instrumente kirurgjike. Është shumë me rëndësi që të largohet i gjithë ajri
bllokuar nga autoklavi para aktivizimit, sepse ajri i nxehtë është një medium
shumë të dobët për arritjen e sterilitetit. Avulli në 134 ° C mund të arrijë në
tre minuta e sterilitetin e njëjt si ajri të nxehetë në 160 °C per dy orë.
Metodat e arritjes largimit e ajrit përfshijnë: zhvendosja në rënie (ose lloji
me gravitetit): avulli hyn në dhomë, dhe
mbush zonat e sipërme fillimisht pasi është më pak i dendur se ajri. Kjo
me kompreson e dergon ajrin në fund, duke e detyruar atë te kaloi nëpërmjet
pajisjes. Vetëm kur evakuimi i plote i ajrit është bërë ndalet shkarkimi.
Rrjedha kontrollohet zakonisht nga një valvula solenoid. Pompa me vakum: një
pompë me vakum thith ajërin ose përzierjen ajër me avull.
Inkubatori
Në biologji, inkubatori është një
pajisje që përdoret për të rritë dhe për të ruajtur e kulturat mikrobiologjike
apo kulturat qelizore. Inkubatori mban temperaturën optimale, lagështinë dhe
kushtet e tjera të tilla si oksigjenin ose dioksidin e karbonit (CO2) brenda.
Inkubatorët janë thelbësore për shumë punë eksperimentale në biologji qelizore,
mikrobiologji dhe biologjinë molekulare. Përdoren për dy lloje te kulturave
bakteriale dhe qelizat eukariotike. Ma tepër për inkubatorin do te flitet ne
seksionet pasuese.
Paisjet tjera te nevojshme pere analiz
mikrobiolgjike janë:
- Vakum
Pompa
- Filter me
material jo koroduesë me mbajtese me balonin per thithje
- Nje ventil
nje drejtimesh me membran hidrofobike per mbrojtjen e vakum pompes
- Nje gjiper
dozuese
- Filtrat
per filtrimin e ujit te dozuar
- Flaka e
Benzenit, Pincetat
- Sasia e
nevojshme e enëve me lëndë ushqyese në jastek, steril te mbeshtjellur ne
alumin e cila përmban silikagell si adsorbent.
- Sasia e caktuar e filtrave membranor (sterile), 4-5 mikrona.
TTC Agari përdoret për
izolimin e koliformeve dhe Esheria Kolit në temperatur 36oC±2
në kohë zgjatje prej 21 ±3 orëve
Agari Elbit përdoretë
për izolimin enterokokeve 36oC±2 në kohë zgjatje prej 44 ±4 orëve
Agari selektiv përdoretë
për izolimin Pseudomonas auruginoza 36oC±2 në kohë zgjatje prej
44 ±4 orëve
mCP agari për izolimin Klostridium perfinigens në kushte
anaerobe duke e vëndosur në tegull.
http://tinyurl.com/InxhinieriUshqimore
No comments:
Post a Comment